PVC stolarija - sve što trebate znati

PVC stolarija - sve što trebate znati

PVC stolarija nastaje od PVC plastike koja nastaje kemijskom reakcijom i nastankom spoja polivinil klorid. Relativno jednostavnom proizvodnjom nastaje jedan veoma kvalitetan proizvod s brojnim mogućnostima. Kao i sve novo i PVC stolarija susrela se s brojnim poteškoćama kao što su optužbe za loš utjecaj na zdravlje, no brojna istraživanja pokazala su te tvrdnje netočnima. S druge strane, PVC prozori i vrata imaju brojne zdravstvene učinke na čovjeka i to čak i psihičke i fizičke. Nastavite čitati tekst, prođite kroz povijest i nastanak PVC plastike, a usput saznajte i brojne benefite, odnosno prednosti PVC stolarije te kako se ona ugrađuje u Vaš stan.

Možemo reći da je PVC stolarija lider po broju prozora i ulaznih vrata koji su ugrađeni u domove, kuće i zgrade. Danas ćemo pobliže upoznati stolariju, od čega je, kako nastaje i koji su njene glavne prednosti.

PVC prozori, ulazna vrata i klizne stijene izgrađeni su od PVC stolarije. No, što je zapravo ta PVC stolarija? Od čega nastaje?

Skraćeno i pobliže rečeno, PVC stolarija nastaje od materijala zvanog PVC.

PVC predstavlja akronim, odnosno skraćenicu za polivinil klorid. Ovaj materijal predstavlja takozvanu plastiku, odnosno plastomerni materijal. PVC je građen od linearnih i razgranatih makromolekula opće formule -(- CH2-CHCl- )n-.

PVC stolarija nastaje od PVC plastike, spoja zvanog polivinil klorid

No, da ne pričamo o kompliciranim kemijskim formulama, ispričat ćemo Vam priču kako nastaje gore navedeni spoj te kako iz njega nastaju prozori i ostali proizvodi od PVC stolarije.

Mnogi kažu da je PVC jednostavna plastika. Nastaje spajanje brojih jednostavnih molekula čineći veću cjelinu. Sastoji se od 57% obične soli i 40% etilena. Etilen je odvojen od goriva tijekom procesa rafiniranja. Nakon toga smjesi se dodaju razne boje i stabilizatori kako bi se dobio finalni produkt, odnosno PVC plastika.

Kada smo već kod proizvodnje PVC plastike, želimo se dotaknuti i zdravstvenih problema.

PVC plastika ima loš utjecaj na ljudsko zdravlje?

Jedno vrijeme je na internetu i u novinama bila aktualna vijest kako je PVC stolarija, odnosno plastika štetna po ljudsko zdravlje i kako uzrokuje razne oblike zloćudnih bolesti.

To nije istina.

Zašto to tvrdimo?

Kako bi Vam pobliže objasnili da PVC stolarija ne utječe štetno na zdravlje vratit ćemo se na proces proizvodnje o kojemu smo pričali.

Priča je ipak malo drugačija nego što se moglo pročitati u novinama.

U ranije spomenutim člancima stajali su navodi kako PVC prozori i vrata sadrže štetne kemikalije i spojeve kao što su VCM i dioksin.

Obrazložimo prvo sastojak VCM.

PVC plastika u svom sastavu sadrži spoj VCM. U drugoj polovici prošlog stoljeća krenule su kružiti priče kako navedeni spoj izaziva rak jetre te je zbog toga tražena zabrana proizvodnje.

Ono što je važno za naglasiti jest da takav spoj može jedino doći u kontakt s ljudima tijekom proizvodnje. Jednom kada je PVC stolarija izrađena njeni spojevi postaju stabilni i nemaju utjecaj na čovjeka.

S druge strane, razni prosvjedi i pritužbe rezultirali su postroženjem mjera u proizvodnji 1976. godine kojih se drže sve tvrtke koje proizvode PVC. Osim propisa, proizvodni pogoni često su pod kontrolom raznih inspekcija, a ono što dodatno demantira činjenicu o štetnosti jest da do danas nije zabilježen niti jedan slučaj raka jetre zbog proizvodnje.

Završetkom proizvodnje štetni spojevi se ne mogu osloboditi iz stolarije

Za zaključiti jest da spoj nije opasan niti u proizvodnji, a pogotovo ne u upotrebi PVC stolarije jer nakon što je proizvod finaliziran, taj spoj se više ne može osloboditi.

Riješimo i drugi spoj, dioksin.

Dioksin je spoj koji se oslobađa prilikom požara, odnosno kada je plastika izložena vatri.

Ako ćemo biti realni na trenutak, bilo koji materijal kada se zapali oslobađaju se određeni spojevi koji mogu utjecati loše na ljudsko zdravlje. No, ono što je ključna činjenica jest da ti spojevi moraju biti u velikim količinama.

Jednaka je situacija i kod dioksina.

Brojna istraživanja pokazala su kako izloženost ovom spoju mora biti u velikim količinama, a osim toga izloženost mora biti dugoročna, odnosno česta.

Kako izloženost mora biti u velikim količinama i to tijekom požara, odnosno gorenja PVC-a, dolazimo do zaključka kako se spoj zapravo gubi u zraku.

Drugi slučaj gorenja PVC-a nalazimo u posebnim spalionicama PVC materijala. Kako bi takve spalionice uopće i radile i dobile dozvolu za rad moraju proći i zadovoljiti razne standarde i ekološke propise. Takve spalionice su također opremljene opremom koja sprječava ispuštanje štetnih plinova u zrak.

Opet, dolazimo do zaključka kako ljudski životi nisu u opasnosti.

Brojni propisi i česte kontrole osiguravaju sigurnost u proizvodnji.

Zašto nam je to sve bitno za tekst o PVC stolariji?

Vrlo je lako za zaključiti da je PVC stolarija zapravo građena od PVC plastike. Isti ti problemi koje smo ranije opisali nametnuli su se i prozorima i ulaznim vratima od PVC stolarije.

Kako smo sve "loše" strane demantirali, vrijeme je da sve spomenuto okrenemo u koristi PVC stolarije.

Kako?

Znate li da PVC prozori i vrata kriju brojne zdravstvene benefite za Vas?

Zaista?

Da, zaista!

Krenimo prvo s utjecajem na psihičko zdravlje.

PVC stolarija utječe na naše psihičko zdravlje? Molim?

PVC prozori i ulazna vrata imaju sasvim suprotan učinak na zdravlje nego što je rečeno. Štoviše, stolarija utječe pozitivno na Vaše zdravlje.

Strpite se, objasnit ćemo sve u nastavku.

Stres je jedan od najvećih faktora koji utječe na naš organizam. Velik učinak stresa na naše tijelo vrši buka. Zbog buke ne možete se odmoriti i biti mirni što Vas sprječava za normalno funkcioniranje i obavljanje dnevnih aktivnosti.

Uzmimo jedan primjer.

Živite u zgradi koja se nalazi pored veoma prometne ulice. Ako je u Vašem domu drvena stolarija, čujete prolazak svakog automobila, autobusa i većeg kamiona, zar ne?

Takva situacija Vas često zna spriječiti u vođenju normalne konverzacije s ukućanima, ometa Vašu omiljenu seriju ili film na televiziji.

S vremenom ste se možda čak i naviknuli na buku i živite s njom.

No, je li Vaše zdravlje vrijedno prilagodbe na buku?

Ako ćete se složiti s nama, zdravlje nema cijenu.

A rješenje ovog problema pronalazi se u PVC prozorima i ulaznim vratima.

Vjerojatno ste do sada čuli da PVC stolarija ima iznimno dobru zvučnu izolaciju. To znači da uvelike smanjuje buku iz vanjskog okruženja Vašega doma i sprječava njen ulazak.

Zdravlje nema cijenu, zar ne? Zašto ga onda privikavati na okolinu, a ne se zaštititi kvalitetnim proizvodom?

U našoj ponudi možete pronaći Schuco Corona 70 i 82 modele prozora koji imaju jedne od najvećih stupnjeva brtvljenja. Takav način pruža još veću zvučnu izolaciju.

Osim toga, velik utjecaj imaju i višekomorni profili. Oni ne da samo povećavaju zvučnu izolaciju već i toplinsku.

Povećanjem toplinske izolacije utječemo na velike novčane uštede, ali i na Vaše fizičko zdravlje.

Kako?

Toplinska izolacija na PVC prozorima, za razliku od drvene stolarije, sprječava prodor raznih vremenskih prilika kao što su kiša, snijeg i vjetar, a osim toga sprječava prodor vlage.

Znate li da prodor vlage u Vaš dom omogućuje razvoj brojnim mikroorganizama koji utječu loše na Vaše zdravlje te utječu na Vaše disanje i razvoj bolesti dišnog sustava.

A ne želimo da se to dogodi, zar ne?

Prozori, klizne stijene i ulazna vrata od doma moraju štititi naše zdravlje.

Osim što PVC stolarija koju možete kupiti u Fridrich stolariji omogućuje vrhunsku toplinsku izolaciju, omogućuje i optimalno održavanje temperature. Temperatura unutrašnjosti ne mijenja se unatoč promjenama u okolini Vašega doma. Zahvaljujući kvalitetnoj stolariji Vaš dom je izoliran.

I što ste do sada saznali novoga o PVC stolariji?

Ne samo da osiguravate uštedu novca, već poboljšavate svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Glavni benefiti koje krije PVC naspram drvene stolarije su brojni, a neki su zaštita zdravlja i ušteda novaca

Poprilično jaki argumenti za PVC stolariju u odnosu na druge vrste stolarije kao što je drvena stolarija.

Slažete se s nama, zar ne?

Više razloga zašto odabrati PVC prozore i ulazna vrata moći ćete uskoro pročitati u našem novom blog članku TOP 7 razloga zašto odabrati PVC stolariju.

Vratimo se na našu priču koju smo započeli, a to je proizvodnja PVC stolarije.

Kao što smo napisali, stolarija nastaje od PVC plastike. Morali smo obrazložiti razne neistinite tvrdnje te tako osigurati Vas da je PVC stolarija pravi i siguran izbor.

Stoga, nastala je PVC stolarija, što sada?

Prvo je potrebno dogovoriti besplatnu izmjeru.

Ako već to niste napravili do sada, možete to učiniti ovdje.

Nakon toga, PVC profili se režu na potrebne mjere te kreću na bušenje rupa za vodu i rupa za kvake.

Idući korak jest da se PVC stolarija pojačava željeznim profilima te se ti profili učvršćuju zajedno.

Pripremljeni i učvršćeni profili idu na varanje, odnosno spajanje i oblikovanje željenog oblika prozora, vrata ili kliznih stijena.

Proces proizvodnje prozora, kliznih stijena i ulaznih vrata relativno je jednostavan proces

Kako su profili rezani pod točnim kutovima spajaju se grijanjem rubova plastike koji se tada lijepe

zajedno. Nakon spajanja potrebno je očistiti višak nepotrebne plastike i srediti ih za krajnju upotrebu.

I nekako predzadnji korak u proizvodnji jest stavljanje okova na krilo nakon čega slijedi ugradnja stakla.

Postavljanjem stakala proizvodnja prozora završava i spremna je za ugradnju.

Iako se je preostala samo ugradnja, uskoro ćemo napisati i članak kako ugraditi PVC prozore i vrata.

Koliko god da je proizvod kvalitetno napravljen on i dalje može biti nefunkcionalan i može izgubiti svoja svojstva.

Kako?

Velik i jako važan korak jest montiranje stolarije koje mu daje krajnji završetak.

Potrudite se uzeti profesionalca da završi posao i ugradi prozora kako treba.

S ugradnjom smo došli do završetka današnjeg teksta.

PVC prozori, ulazna vrata i klizne stijene predstavljaju jednu od najkvalitetnijih stolarija dostupnih danas. Dokaz tome je i predvođenje na tržištu stolarije za dom, od vrata do prozora.

Nadamo se da ste danas naučili nešto novo o PVC stolariji. Čitajte redovno naš blog, educirajte se i saznajte novosti iz PVC svijeta.

Naše proizvode možete pogledati klikom na poveznicu Proizvodi.