Održavanje PVC stolarije

Održavanje PVC stolarije

PVC stolarija predstavlja lidera na europskom tržištu s preko 80% udjela na tržištu. O rasprostranjenosti PVC prozora i vrata možete i sami pronaći dokaz ako ikada pogledate na prozore kuća i zgrada oko Vas. Tema današnjeg blog članka jest održavanje i čišćenje upravo tih rasprostranjenih prozora i vrata. Savjeta je nekoliko, nemojte koristiti agresivna sredstva koja nagrizaju PVC profile i nemojte koristiti oštre predmete. Minimalno jedanput godišnje podmažite okove i pridržavajte se sigurnih uputa i uputa za korištenje PVC stolarije i služit će Vas dugi niz godina. Više detalja možete pročitati u samome tekstu.

Drvena stolarija uvelike je bila najzastupljeniji oblik stolarije u našim domovima. Međutim zadnjih godina svoju popularnost uživa PVC stolarija. Dokaz tome možete pronaći kada se budete šetali ulicom i podignete glavu te pogledate prozore na zgradama. Osim toga, istraživanja tržišta pokazala su podatke da je čak 80%  prozora diljem Europe izgrađeno od PVC stolarije.

Zanimljivo, zar ne?

Vjerujemo kako ste i Vi kao i 80% Europljana i Europljanki prepoznali kvalitete ove stolarije.

PVC prozori i vrata imaju iznimne kvalitete:

 • dugotrajnost
 • očuvanje okoliša i prirode
 • otpornost na različite vremenske uvjete
 • odlična zvučna i toplinska izolacija
 • štedi energiju, a time i novac.

PVC stolarija ima odličan omjer uloženog i dobivenog, a u usporedbi s drugim oblicima stolarije pruža puno efikasnije rezultate

Ako usporedimo te kvalitete s raznim drugim oblicima stolarije, odnosno prozora i vrata, možemo doći do zaključka kako su PVC profili najefikasniji.

Puno je prednosti i informacija o samoj PVC stolariji. Ako do sada niste, vrijeme je da upoznate PVC stolariju saznate o njoj sve potrebne informacije. To možete učiniti klikom na poveznicu - PVC stolarija - sve što trebate znati.

No, ipak vjerujemo da ste upoznati s PVC stolarijom i da ste ju ugradili u svoj dom.

Stoga Vam prvo za početak čestitamo!

Donijeli ste pravi izbor, odlučili ste se za moderan dizajn i kvalitetu. Vaši prozori i vrata izrađeni su prema najnovijoj tehnologiji i stručno su ugrađeni u Vaš dom.

Kako bi nastavili našu suradnju i održali Vaše zadovoljstvo našim proizvodima, u današnjem blog članku Vam donosimo nekoliko savjete o pravilnoj upotrebi, održavanju i čišćenju PVC stolarije.

Zašto to činimo?

PVC prozore, vrata i klizne stijene potrebno je održavati kako bi njihov vijek trajanja bio što duži

Prozori i vrata su u svakodnevnoj upotrebi i kao i ostali građevinski dijeli podliježu trošenju.

Pravilnom upotrebom i održavanjem koje ćemo Vam danas opisati u kratkim naputcima moći ćete bez većih napora održati vrijednost Vaših prozora tijekom desetljeća.

Započnimo.

Vjerujemo kako ste do sada imali susreta s održavanjem drvene stolarije i bojanjem stolarije svakih nekoliko godina zaštitnim lakom kako biste ju dodatno zaštitili.

S modernim prozorima situacija je kompletno drugačija!
 
PVC prozori dizajnirani su od materijala koji zahtijevaju malo održavanja i povremeno čišćenje.

Tako će naše prvo poglavlje u današnjem članku biti čišćenje PVC stolarije.

Kao što smo već ranije napomenuli, PVC stolarija odlikuje se svojim dugotrajnim materijalom koji se veoma lako čisti.

Za čišćenje Vaših prozora i vrata potrebno Vam je svega nekoliko sastojaka iz Vašega doma.

Čišćenje PVC stolarije veoma je lako i potrebna su Vam sredstva koja možete pronaći u vlastitome domu

Potrebna Vam je mlaka voda, blago sredstvo za čišćenje ili pranje te mekana krpa.

Navedena tri sredstva za čišćenje PVC stolarije su sve što Vam je potrebno. S njima je moguće očistiti svakidašnju prašinu i mrlje.

Nakon što operete PVC profile nemojte ih brisati i sušiti sa suhom krpom. Tim procesom stvara se električni naboj na Vašim prozorima koji zatim opet privlači čestice prašine. S druge strane, brisanje prozora vlažnom krpom i sapunicom uklanja naboj i također sprječava njegov ponovni nastanak.

Osim navedenog savjeta, moramo Vam reći još nekoliko stvari o čišćenju.

Ako postoji određena mrlja na Vašim PVC prozorima ili vratima, nemojte posegnuti za određenim sredstvima za čišćenje koja imaju jako nagrizajuća svojstva.

Takva sredstva su na primjer sredstva za ribanje i čišćenje kućanskih površina koja u sebi sadrže alkohol, aceton, razrjeđivač i slične spojeve. Ne samo da se ne trebaju direktno nanositi na prozore i profile već ih se ne treba ni miješati s vodom kojom će se prati prozori.

Izbjegavajte sredstva koja u sebi imaju jaka nagrizajuća svojstva

Navedena sredstva imaju jaka nagrizajuća svojstva i mogu oštetiti prozore, profile i brtve.

Osim navedenoga, veoma je bitno za napomenuti kako ne trebate koristiti nikakve tvrde krpe i spužve ili određene lopatice za struganje.

Tako ako postoji određena mrlja ili oštećenje na Vašoj stolariji koje ne možete ukloniti molimo Vas da nas kontaktirate i s nama nađete zajedničko najbolje rješenje kako ne bi bio potreban popravak PVC stolarije.

Još jedan aspekt čišćenja prozora su otvori za odvod vode.

Prilikom jakih, snažnih udara kiše za vrijeme nevremena ili kada su prozori u otklopljenom položaju voda je mogla prodrijeti u žlijeb okvira. Na svu sreću, odabrali ste kvalitetu. Svi Schuco prozori imaju unutarnji žlijeb za odvod vode.

Prilikom čišćenja potrebno je prekontrolirati i otvore za odvodnju vode te odstraniti moguća začepljenja.

Osim svega navedenoga, mlakom vodom je potrebno očistiti i brtve na Vašim PVC prozorima.
 
Zahvaljujući brtvama i sistemu brtvljenja zaštićeni ste od propuha i vode. Brtve koje imate uz Vaše Schuco PVC prozore veoma su moderne i dugog životnog vijeka.

Prozore čistite temeljito, mekanim krpama i mlakom vodom

Veoma važan savjet koji je potrebno primijeniti prilikom čišćenja brtvi PVC prozora jest da ne koristite oštre predmete i sredstva koja imaju nagrizajuća svojstva.

Dodatni savjet koji možete primijeniti tijekom čišćenja brtvi jest da prekontrolirate nepropusnost fuga.

Što treba tražiti?

Ukoliko na brtvenoj masi pronađete pukotinu ili nedostatak komada brtvene mase, molimo Vas da nas kontaktirate. S redovnom provjerom ovih fuga spriječit ćete eventualnu moguću štetu od vlage.

Ono što je važno za napomenuti jest da će jedino kvalitetno i dobro postavljena stolarija pružiti maksimum zvučne i toplinske izolacije. Ako ikada primijetite određene probleme mi Vam stojimo na raspolaganju pri uklanjanju određenih problema i pri reguliranju prozora, vrata i balkonskih vrata.
Što se tiče čišćenja PVC stolarije ovo su bile osnovne smjernice. U nastavku teksta možete pročitati više informacija o održavanju Vaših PVC prozora, vrata i kliznih stijena što će Vam se dugoročno odužiti.

Vaši prozori su stručno i brižno postavljeni i naknadna podešavanja zaista nisu potrebna. S vremena na vrijeme potrebno je poduzeti određene aktivnosti koje će produžiti vijek Vaše stolarije i na taj način ćete izbjeći eventualni servis PVC stolarije.

Osim čišćenja potrebno i održavati Vašu PVC stolariju, no u puno manjem opsegu za razliku od drvene stolarije

Stoga, što je prva stvar koju je moguće napraviti prilikom održavanja?

Jedna od najvažnijih stvari koju možete poduzeti prilikom održavanja PVC stolarije jest održavanje okova.

Okovi su na Vašoj stolariji postavljeni nakon tehničkog promišljanja te imaju visoku vrijednost i kvalitetu. Pažljivim korištenjem neće Vam stvarati probleme, no potrebno je ipak učiniti jednu stvar.

Minimalno jedanput godišnje podmazujte sve pokretne dijelove stolarije s uljem ili mašću koji ne sadržavaju kiselinu ili smolu te po potrebi dotegnite vijke.

Ako budete postupali s njima pažljivo i minimalno jedanput godišnje primijenite gore navedeni savjet Vaša će Vam se stolarija odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprijekornim funkcioniranjem.

Nakon što ste pročitali sve navedene savjete za čišćenje i održavanje PVC stolarije, potrebno je pročitati još nekoliko savjeta vezanih uz upotrebu PVC stolarije.

Iako će Vam se činiti banalnim, ali potrebno je pridržavati se uputa za pravilno rukovanje PVC prozorima.

Držite ručku u jednom od tri ispravna položaja

Uvijek je potrebno pažljivo otvarati i zatvarati prozore te držati ručku u ispravnom položaju.

Što mislimo pod time?

Ručku za otvaranje prozora potrebno je držati u jednom od tri moguća položaja:
 • ručka okomito prema dolje - krilo je zabravljeno
 • ručka vodoravno - krilo je u zaokretnom položaju
 • ručka okomito prema gore - krilo je u otklopljenom položaju.
Moguća je situacija da se zbog pogrešnog među položaja ručke može zakretati u otklopnom položaju.

No, nije situacija za paničarenje.

Sigurnosne škare drže prozor u sigurnom i čvrstom položaju te sve što je potrebno napraviti jest staviti ručku u gornji položaj te pritisnite krilo na prozorski okvir. Zatim ručku stavite u vodoravan položaj i pritisnite još jedanput i zabravite prozor tako što ćete staviti ručku u položaj prema dolje. Takvim postupkom vraćate prozor u stanje za normalno korištenje.

Za što kvalitetnije rezultate i uštede prilikom korištenja PVC stolarije donosimo Vam i savjete vezano uz prozračivanje prostorija.

Redovnim zračenjem osigurat ćete ugodnu klimu u prostorijama Vašega doma, ali ćete i regulirati vlažnost zraka.

Pridržavajte se općenitih savjeta za upotrebu i nećete imati problema s korištenjem prozora i vrata

Kako bi izbjegli gubitak energije, također Vam preporučujemo i kraća, ali intenzivnija prozračivanja. Stoga, bolje je otvoriti prozor na kratko vrijeme i pustiti zrak da uđe u Vaš dom za razliku od držanja prozora u otklopljenom položaju.

Dva do tri puta dnevno otvorite sve prozore i osigurajte protok zraka. Takvim zračenjem postići ćete u roku od nekoliko minuta kompletnu promjenu zraka.

Redovno zračenje je također potrebno i zbog sprječavanja nastanka vlage, odnosno plijesni.

I za kraj, donosimo Vam još nekoliko sigurnosnih uputa prilikom korištenja Vaših PVC prozora.

Radi se o tri jednostavna savjeta:
 • nemojte izlagati prozorska krila dodatnom opterećenju, odnosno nemojte se na njih oslanjati ili na njima ostavljati određeni teret
 • spriječite silovito zatvaranje, na taj način ćete osigurati i svoje dijelove tijela od slučajne povrede, ali ćete osigurati i PVC stolariju od mogućih šteta
 • i treći savjet glasi da ne stavljate predmete između okvira i krila.

Imate li Vi savjet za čišćenje i održavanje koji želite podijeliti s nama?

Sa zadnja tri savjeta došli smo do kraja današnjeg blog članka. Nadamo se da ste naučili određene stvari i da ste saznali nove informacije koje ćete koristiti prilikom održavanja PVC stolarije. Također se nadamo da ćete koristiti napisane savjete jer ćete na taj način osigurati dugoročnu i olakšanu upotrebu Vaših PVC prozora, vrata i kliznih stijena. Ako Vam je potrebna bilo kakva podrška ili imate pitanja stojimo Vam na raspolaganju.